El Dia per l’Alliberament de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI), també conegut com a Dia de l’Orgull Gai, és una jornada festiva i reivindicativa amb la qual es demana la plena igualtat jurídica i social per a les persones LGTBI, així com la tolerància per la diversitat d’orientació sexual

La festa, que se celebra a diverses ciutats de tot el món, commemora els fets que van passar el 28 de juny de 1969 a Nova York, quan la població LGTBI va sortir al carrer arran d’una batuda de la policia al bar gai de Stonewall Inn, situat al bohemi barri de Greenwich Village. La comunitat LGTBI s’hi va oposar i es va produir un fort enfrontament, que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers d’homosexuals, transsexuals i simpatitzants es manifestaren solidàriament, i van contribuir, així, al naixement del Gay Liberation Front.

El 28 de juny de 1969 marca l’inici de l’activisme homosexual. En poc temps es van fundar organitzacions que defensaven els drets dels col·lectius LGTBI tant als Estats Units com a altres països. El 28 de juny de 1970 va tenir lloc la primera marxa de l’orgull gai a Nova York i Los Angeles per commemorar l’aniversari dels altercats.

Altres ciutats van imitar la iniciativa i actualment el Dia per l’Alliberament LGTBI se celebra arreu del món. La diada transcorre amb activitats lúdiques i acolorides, marxes festives en què abunden les carrosses, les disfresses i la música al carrer, i predominen els tradicionals símbols de l’orgull gai: els triangles roses i la bandera amb els colors de l’arc de Sant Martí, creada per l’artista Gilbert Baker i exhibida per primera vegada a San Francisco durant una desfilada celebrada el 1978.

L’Ajuntament de La Torre de l’Espanyol dóna suport a les reivindicacions del col.lectiu LGTBI per a normalitzar el respecte a la llibertat i diversitat en l’elecció de cada persona, independentment del seu gènere i tendència sexual

Per això, la bandera de l’arc de Sant Martí ja està penjada al balcó del consistori com a símbol de la celebració del Dia de l’Orgull Gai. Un gest més en la lluita per acabar amb qualsevol tipus de discriminació per qüestions de gènere o tendència sexual.

Bandera de l'Orgull Gai