L’alcalde de La Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, juntament amb la resta d’alcaldes i alcaldesses de tota Catalunya, han rebut al llarg del dia d’avui una carta oficial del delegat del Govern a Catalunya, Joan Enric Millo. La notificació ve precedida pels fets ocorreguts ahir dilluns 21 de maig a Canet de Mar.

Millo avisa els batlles que la seva feina és garantir la convivència de tots els veïns. I que ho han de fer mantenint “la neutralitat dels espais públics i amb l’obligació de no permetre la seva ocupació amb símbols que puguin acabar malmetent-la”. D’altra banda, Joan Juncà i el seu equip de Govern han mostrat la seva indignació per les paraules del delegat.

La carta (llegeix-la clicant aquí), que té quatre errades gramaticals en la seva versió en català, comença així: “Benvolgut Alcalde/Alcaldessa, com bé saps, l’article 103 de la Constitució Espanyola, el principi de neutralitat de l’actuació de totes les administracions públiques en establir que la seva actuació serveix amb objectivitat als interessos generals, amb ple sotmetiment a la llei i el dret. La garantia d’aquest principi resulta particularment important en tot allò que respecta a la presència de banderes, pancartes i símbols de caràcter partidista de diferents ideologies en espais públics de titularitat municipal”.

En resposta a aquestes paraules, Juncà ha expressat: “Nosaltres complim amb tots i cadascun d’aquests requeriments. Diàriament fem la nostra feina tractant d’ajudar a tots els veïns del poble sense excepció. Mai tenim en compte la seva ideologia o postura política. Ni ho mirem ni ho preguntem mai, ni mai ho hem fet ni ho farem. Quan algú ens planteja un problema mirem de fer el possible per solucionar-lo. I les millores que fem, les fem pensant en tots els veïns”.

Al text, també s’hi afirma que des de ja fa mesos hi ha símbols partidistes en espais de titularitat pública dels nostres municipis. Juncà ho desmenteix: “Entenem que això és mentida, no són símbols partidistes, són símbols de democràcia i de llibertat. Estem demanant la llibertat dels presos polítics i dels exiliats perseguits. Tots ells són de partits diferents, d’ideologies molt diferents. Només reclamen la llibertat, i han estat empresonats injustament per posar les urnes. Per tant, per nosaltres, qui entengui que això és partidista no entén de què va la cosa. Això va de democràcia, i mantindrem aquests símbols sempre, fins que tornin els exiliats i alliberin els nostres presos polítics. I pels nostres em refereixo a tots, siguin del partit que siguin”.

En ocasions, s’han produït enfrontaments entre els ciutadans“, afegeix Millo referint-se a fets com els que ahir van succeir a Canet de Mar. Juncà en canvi, ho veu així: “Això és fals, és una altra mentida. El que s’ha produït són atacs feixistes contra gent independentista. La violència sempre s’ha donat des de la part unionista cap a l’independentista. El moviment independentista és pacífic i democràtic“.

“Millo acaba recordant-nos que som els encarregats de vetllar per la convivència en els nostres municipis. A aquesta afirmació, li contestarem de manera oficial per carta. Té gràcia que ells ens diguin això quan van ser precisament ells qui van enviar els policies a pegar-nos als nostres pobles el dia 1 d’octubre. Que ara ells ens parlin de vetllar per la convivència als nostres municipis ens descol·loca. Des de la junta de govern volem expressar la nostra profunda indignació per les paraules del senyor Millo. Unes paraules que a més són contradictòries tenint en compte els fets de l’1-O”, manifestava el batlle.

Juncà ha esquinçat la carta de Millo davant de l’Ajuntament, assegurant que per ells (l’equip de Govern): “Millo no representa ningú, no hi pinta res aquí. En tot cas, qui hagués hagut d’escriure la carta és el nostre actual president Quim Torra. O en tot cas, fins i tot abans que en Torra, l’expresident Carles Puigdemont”.

 

Joan Juncà esquinssant la carta del Delegat del Govern Espanyol a Catalunya, Enric Millo.

Joan Juncà esquinssant la carta del delegat del Govern Espanyol a Catalunya, Enric Millo, davant la façana de l’Ajuntament.