El Ple Municipal de La Torre de l’Espanyol va aprovar ahir en Ple extraordinari la municipalització del SAIAR per unanimitat, que fins ara havia estat gestionat per l’empresa privada Grup Sagessa. L’Ajuntament pagava el servei de neteja, la llum, l’edifici i la gestoó de Sagessa. A partir d’ara s’assumiran directament tots els costos.

Amb aquesta mesura l’equip de govern local compleix amb un dels objectius prioritaris fixats a l’inici del mandat. Així ho expressava l’Alcalde, Joan Juncà: “Quan entrem observem que el servei és gestionat externament per Sagessa amb conveni directe. Tenim clar que s’ha de treure a concurs i per convicció política el decidim municipalitzar“. Afegint que “És la mentalitat del nostre equip de govern. Creiem que els serveis públics han d’estar en mans de les institucions, no de les empreses. Estem encantats amb els serveis prestats per Sagessa fins al dia d’avui. La decisió s’ha pres amb independència de la qualitat del servei, és una qüestió de prioritats“.

Juncà ha assegurat que la mesura no afectarà el normal funcionament del centre i no posarà en perill la salut econòmica de l’Ajuntament. I no només això, sinó que a l’espera de fer balanç quan es compleixi l’any natural, es preveuen millores globals:

Els treballadors i treballadores quedaran subrogats/es, passant a ser personal laboral de l’Ajuntament. En conseqüència, rebran una millora significativa de les condicions salarials i contractuals.

Usuaris i treballadors no notaran cap canvi en la dinàmica de treball, en les activitats ni en els pressupostos. En tot cas, percebran una millora en poder-se adequar la contractació dels diferents professionals a les necessitats dels usuaris i del centre. Per exemple, incrementar les hores de fisioterapeuta o de psicòleg/a.

Les places privades veuran reduïdes les seves tarifes de manera significativa, al voltant d’uns 300 €.

– El cost del servei per l’Ajuntament serà igual o inferior al que hi havia fins ara, el que es tradueix en un cost zero tenint en compte les subvencions.

El SAIAR de La Torre disposa de 16 places en total, 10 de públiques i 6 de privades. Les públiques estan al complet i no n’hi ha cap de privada ocupada. Amb la municipalització i la consegüent reducció de la tarifa privada es facilita la possibilitat d’accedir-hi.

Juncà s’ha mostrat ferm i contundent en la seva decisió, afirmant: “Si arriba el dia en què s’ha de suprimir una orquestra de Festes Majors per mantenir el SAIAR, que esperem que no passi, ho farem sense cap problema”.

La municipalització del SAIAR ja és oficial, es va fer efectiva en el moment que es va aprovar. No obstant hi haurà un període de transició fins al 2 de maig, quan serà un servei municipal a tots els efectes.

En un segon i últim punt, també es va aprovar la pròrroga d’un any del conveni de règim intern amb el SAIAR. S’allarga per tant fins al 2020.

L’Alcalde concloïa el Ple d’aquesta manera: “Amb aquesta mesura tanquem un cercle: L’aigua ens la gestionem nosaltres, la brossa també. Hem reobert la llar d’infants a un preu molt competitiu; i ara municipalitzem el SAIAR. Juntament amb tot això, també vam deixar de dependre d’Endesa i vam passar a Som Energia. El següent pas serà intentar aconseguir ser autònoms energèticament a través d’un projecte conjunt amb Som Energia”.

SAIAR