Aquest dissabte, 28 de setembre a les 18.30 h, es projectarà el llarg documental “Volar” a la Sala de Cinema de La Societat. En acabar la sessió Inma Mata, una de les protagonistes, engegarà un col·loqui-debat per comentar l’obra i aquesta realitat social tant candent amb tots els assistents.

“Volar” és una pel·lícula-documental dirigida per Bertha Gaztelumendi en la que nou dones amb un passat marcat per la violència de gènere relaten en primera persona les seves experiències i el seu recorregut vital. Emakunde-Institut Basc de la Dona l’ha promogut i difós en diferents Institucions Públiques del país des de la seva presentació al festival Zinemaldi de Donostia l’any 2017.

En el documental, nou dones comparteixen un cap de setmana en una casa situada en un lloc remot, lluny de la seva vida quotidiana. Aquesta estada en l’entorn rural els dóna l’oportunitat de conversar assossegadament sobre aquells aspectes de les seves vides que han estat condicionats per la violència soferta.

Emakunde ha promocionat la creació d’aquesta pel·lícula amb l’objectiu que els seus testimoniatges puguin convertir-se en motors de canvi capaços de transmetre i esbudellar què hi ha darrere d’aquests comportaments violents: com afecten les dones i el seu entorn i quines conseqüències es deriven d’aquestes situacions. En tots els casos, les protagonistes de la pel·lícula afirmen, amb la seguretat de qui ho ha viscut, que la societat no sap, ni s’imagina què és sofrir maltractament i que per això ho volen explicar.

La pel·lícula mostra, així mateix, la diversitat de les dones que sofreixen violència. Així, les protagonistes són una arquitecta, una professora d’universitat, una empleada de neteja, una secretària, una professora de castellà, una historiadora, una cuidadora de persones de la tercera edat, una estudiant, i una dona que realitza labors de voluntariat.

Són dones de diferents edats i professions però capaces de reconèixer-se entre elles sense necessitat de les paraules. Els uneix el coratge d’haver-se enfrontat i haver sobreviscut a la violència i també de voler donar un sentit al sofriment patit. Totes elles són dones que han superat l’estigma que els ha acompanyat durant la seva vida per a declarar públicament que, si bé han estat víctimes de la violència de gènere, ara són supervivents i posen a la disposició d’altres dones i de la societat el seu recorregut vital. Es pretén també amb això fer un reconeixement a les dones que han sobreviscut a la violència i a totes les que s’estan enfrontant a la mateixa sense ser sempre degudament compreses.

Emakunde realitza campanyes i accions comunicatives que busquen la sensibilització de la societat a favor d’un canvi de valors que promogui la igualtat de dones i homes.

Tràiler: