El director territorial del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jesús Gómez Fernández, acompanyat del vicepresident del Consell Comarcal de Ribera d’Ebre i tinent d’alcalde de l’Ajuntament de La Torre de l’Espanyol, Sergi Borràs, l’alcalde de La Torre, Joan Juncà i l’agricultor Jaume Miquel Aleu, van visitar el passat divendres 15 de gener les finques del nostre municipi per fer una primera avaluació dels danys causats pel temporal Filomena

La persistència de la neu, més prolongada del que es podia preveure a causa de les baixes temperatures, va impossibilitar l’accés a determinades finques fins a finals de setmana, que en disminuir va permetre aquesta primera visita. La nevada causada pel temporal Filomena, al principi rebuda amb gran alegria per la major part dels habitants de les nostres comarques, va acabar causant greus danys, especialment en el sector oleïcultor, uns dels principals d’aquest municipi i de la nostra i les comarques adjacents. I és que es calcula que en les finques més afectades es podria arribar a perdre fins al 70% de la collita de l’any vinent i bona part de les següents.

En els pròxims dies, els tècnics del Departament valoraran els danys amb més exactitud perquè la Generalitat pugui emprendre les accions que s’estimin per ajudar un dels principals sectors agrícoles de la zona. Les comarques més perjudicades per la neu, que ha esquinçat i trencat moltes branques d’olivera, han estat la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Priorat, les Garrigues, el sud del Segrià i l’Urgell.

Pel que fa a La Torre de l’Espanyol, els danys són notables. El catastròfic incendi forestal del juny de 2019 (el més important de l’any a Catalunya), ja va perjudicar greument el sector de l’agricultura i ramader del nostre municipi. En els mesos posteriors a l’incendi es van replantar moltes hectàrees cremades, especialment d’oliveres. I és aquí on la nevada ha estat encara més agressiva, ja que si els arbres grans ja han sofert greus destrosses, els joves (fins a quinze anys) són els que pitjor han suportat el pes de tanta acumulació de neu. Neu que, per acabar-ho d’adobar, era molt humida, fet que n’augmentava el seu pes. En circumstàncies normals, amb aquests danys, les oliveres trigaran de tres a quatre anys a recuperar el 100% de la seva producció.

Unió de Pagesos ha demanat al Govern que hi hagi ajuts directes com a pla de xoc per reparar els danys de la nevada als olivers, però també un pla de recuperació de la productivitat a mitjà termini que contempli facilitats i subvencions per replantar els arbres més danyats i mesures per protegir les oliveres centenàries de la varietat autòctona de l’empeltre, que diferencia la D.O.P. de l’Oli Terra Alta. Es calcula que la nevada ha afectat el 80% de les oliveres de la Terra Alta i bona part de la Ribera d’Ebre i mentre el Departament ho valora, els pagesos s’hauran d’afanyar a retirar les branques trencades per evitar plagues i esporgar les parts danyades perquè rebrotin.

El coordinador territorial de les Terres de l’Ebre d’Unió de Pagesos, Miquel Piñol, ha traslladat les peticions del sindicat agrari al director dels serveis territorials d’Agricultura a l’Ebre, Jesús Gómez. Els pagesos necessiten ajuts directes com a pla de xoc per reparar els danys del Filomena, però proposen també “un pla a cinc a anys per reconduir les produccions”, facilitats perquè entrin als contractes globals els pagesos que necessitin replantar o habilitar ajuts paleoambientals o similars perquè no s’abandoni el cultiu de les oliveres centenàries –de la varietat autòctona empeltre– que s’han vist afectades per la neu i que costaran més de recuperar. Unió de Pagesos també demana que es millorin les assegurances, que estan “molt desfasades” a la realitat del sector i desincentiven que els pagesos les contractin.

Continuarem informant a mesura que es vagin resolent els tràmits, que s’espera que s’executin amb rapidesa i que es resolguin amb un pla d’ajuts directes per a tots els afectats.