El contingut del manifest unitari per a l’eliminació de la violència envers les dones, consensuat per la Generalitat, les diputacions i els ajuntaments, posa en relleu les violències sexuals i adverteix que “una agressió sexual a una dona no és un fet puntual, sinó una expressió més de l’estructura patriarcal, una agressió contra totes nosaltres, contra totes les dones. Aquesta violència funciona de forma alliçonadora, ens socialitza en la por i ens llança un missatge ben clar, sobretot dirigit a les dones més joves: volen controlar i sotmetre la vida de les dones.”

El document fa una crida a seguir treballant conjuntament i coordinadament amb la implicació de totes les administracions i agents socials. En aquest sentit, a l’Ajuntament de La Torre de l’Espanyol i a la seva Junta de Govern ens correspon vetllar per la igualtat entre homes i dones i reflectir-la en tots els actes i accions institucionals, en els esdeveniments del nostre poble i en tots els altres apartats que d’aquest ens depenguin.

Es va triar el 25 de novembre per commemorar el violent assassinat de les germanes i activistes polítiques Minerva, Patria i María Teresa Mirabal, assassinades per la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana.

A continuació, el manifest del Dia Internacional contra les Violències Masclistes 2019:

Declaració institucional 25 de novembre.

Al gener, Rebeca, Leonor, Romina, Rosa i Kelly. Al febrer, Daría i Sheyla, al març María, Estrella, Gloria i María Jesús…

I així fins a 49 noms d’una llista en què no voldríem posar mai cap nom. Perquè són 49 les dones assassinades a mans de les seves parelles o exparelles que consten a la llista oficial de les mortes per violència masclista fins al dia d’avui.

Però són més…, hi ha altres víctimes de les violències masclistes: amigues, germanes, mares i altres familiars que no es comptabilitzen en aquesta llista oficial i que aquest 2019 sumen ja un total 87 dones assassinades segons dades de la web de Feminicidis.net. En alguns casos, encara no se sap el nom d’aquestes dones que ja no són entre nosaltres. Cada una d’elles té una història al darrere que ha quedat trencada per sempre.

Avui, 25 de novembre, ens reunim en aquesta plaça, perquè no volem més llistes de noms que ens recordin que les dones estem patint situacions inacceptables. I és que lluny d’estar minvant, la violència masclista contra les dones està creixent durant els últims mesos. Perquè a hores d’ara ja hi ha gairebé el mateix nombre de dones assassinades que en tot l’any passat.

La violència masclista té moltes formes: els delictes sexuals, com les violacions o l’assetjament, han augmentat un 12% durant els primers sis mesos d’aquest any. Cada sis hores es denuncia una violació. I ens preocupen les joves, perquè cada cop n’hi ha més casos en edats primerenques de la joventut. Volem que la joventut del nostre municipi i de tot el país gaudeixi de les seves relacions personals amb llibertat i amb respecte.

La violències masclistes tenen moltes cares, no responen a una classe social, edat, cultura, ens pot passar a qualsevol de nosaltres o de les nostres conegudes…

I volem, també, posar en valor el treball domèstic i de cura, un treball que té un baix valor monetari i social… Demanem un major reconeixement social i una major visibilització sobre aquest aspecte en què hi ha fortes diferències de gènere.

Volem transmetre la necessitat d’un canvi cultural en la concepció dels temps i les responsabilitats, per afavorir la igualtat d’oportunitats de dones i homes en una societat més justa i equilibrada; un canvi que ajudi a trencar els rols de masculinitat i feminitat hegemònics, així com a trencar amb el sexisme.

Tot i el context d’igualtat formal que ofereixen les lleis, plans i programes que es posen en marxa per combatre aquesta xacra, les violències masclistes s’estan revifant d’una manera inusitada. Per aquest motiu hem de continuar lluitant. Per aconseguir canviar aquest model de societat obsolet, que oprimeix una part important de la població: les mares, filles, àvies, amigues…, les dones.

Des del Consell de Dones del Prat volem instar totes les institucions, partits polítics, associacions i també cada persona individualment, que posin tots el seus esforços en comú per acabar amb aquesta situació de vulnerabilitat constant que estem patint.

Per combatre aquesta situació ens necessitem tots i totes. Per això, fem una crida als homes perquè s’hi sumin amb força. I perquè es posicionin i diguin ben clar al seu voltant que no volen passar per alt cap situació de discriminació, assetjament, agressió o altres formes de relació tòxiques cap a les dones. I tampoc ser agressors!

La lluita contra les violències masclistes afecta tota la ciutadania i necessitem la implicació directa de tothom. Hem de treballar plegades per construir una ciutat lliure de violències masclistes, on el respecte, la cura i la igualtat siguin els valors i la guia de la nostra convivència.

  •  Demanem una societat educada en els valors de la igualtat de gènere.
  •  Demanem espais segurs a la vida pública i privada.
  •  Volem una societat que rebutgi qualsevol tipus de discriminació i desigualtat.
  •  Volem una societat justa, sense relacions jeràrquiques per sexe. Amb un noumodel i un paradigma de relacions més igualitàries.
  •  Volem ser les propietàries de les nostres vides i del nostre destí!
  •  Volem Llibertat! Volem Igualtat! Volem Pau!